Ja, jag vet att sekatören bränner i fickan! Vi försöker hålla ut och lämna de gamla äppelträden ifred, men jag skall erkänna att jag har jobbat litet med några träd vars grenar låg och knaprade på varandra.
Det finns ju annat roligt att göra. Plocka några nässelskott till färskt te, eller råhacka en bunt och lägga på en macka!
Här har jag grävt upp en maskrosplanta och låter den stå i fönstret på en tallrik där den fortsätter att växa. Man kan göra ett dagligt klipp, det blir en billig och kryddig sallad, ungefär som ruccola, gott även i blandning med annan sallad.
När jag skrev "Ätliga växter i skog och mark" som kom ut i flera upplagor från 1975 och framåt, provade jag att göra gratäng av maskrosrötter. Det är preskriberat nu, men den endiveliknande salladen av maskrosståndens vita bladansatser, den är fortfarande intressant. Det står inte i boken, men jag minns att den salladen var god med hackat, hårdkokt ägg i. Och vinägrettsås förstås.
Fotot tog jag förra året, så här långt har grönskan inte kommit i Hälsingland ännu, i april. Men små fina maskrosplantor har jag dragit upp ur trädgårdslandet och stoppat direkt i munnen. En tuss klippte jag på en smörgås med mosad avocado, citronolja, örtsaltet herbamare och så litet solrosfrön på toppen. Mycket gott, mycket gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar